View Issue Details

IDProjectCategoryView StatusLast Update
0014454CentOS-6kernelpublic2018-03-13 13:33
Reporterthemiz 
PriorityhighSeveritymajorReproducibilityalways
Status assignedResolutionopen 
PlatformX64OSCentos 6OS Version6
Product Version6.9 
Target VersionFixed in Version 
Summary0014454: Kernel 2.6.32-696.20.1 and latest xen-tools crashes VM
DescriptionWith kernel 2.6.32-696.20.1.el6.x86_64 AND the latest version of xe-tools-distribution enabled (xe-linux-distribution startup service, provided by these two official rpm):

xe-guest-utilities-xenstore-7.1.0-41.x86_64
xe-guest-utilities-7.1.0-41.x86_64

VM hangs on boot (see screenshot).

If I disabled the xe-linux-distribution service (which I obviously need) VM starts correctly.

Other kernels:
kernel 2.6.32-696.16.1.el6.x86_64 -> VM boots fine, everything ok
kernel-ml -> 4.15.0-1.el6.elrepo.x86_64 -> no boot at all
kernel-lt -> 4.4.113-1.el6.elrepo.x86_64 -> VM boots fine, xe-linux-distribution service ok, everything working !

Any advice would be appreciated...
TagsNo tags attached.

Activities

themiz

themiz

2018-02-02 10:32

reporter  

klou

klou

2018-02-02 19:00

reporter   ~0031152

I've also experienced this with XenServer 7.0 (CentOS 6 x64 PV guest), xe-guest-utilities-7.0.x/xe-guest-utilities-xenstore-7.0.x.

Removing those packages resolves the issue and allows the VM to boot normally (otherwise it hangs on the xe service), but that's obviously less than ideal.
mk

mk

2018-02-05 13:13

reporter   ~0031156

We also have the same problems with kernel 2.6.32-696.20.1.el6.x86_64 and XenServer.

We tested some different scenarios:

XenServer 7.0, CentOS 6 x64 PV guest, XenTools 7.0.0-24 >> Boot failed
XenServer 7.1 LTSR, CentOS 6 x64 PV guest, XenTools 7.1.0-41 >> Boot failed
XenServer 7.1 LTSR, CentOS 6 x64 PV guest, XenTools 7.3.0-1 >> Boot failed

Allways the same, after the new kernel is installed and the vm rebooted it stops during the boot when Linux starts the xe daemon during boot. Sometimes you can see error messsages on the console. (screenshot attached)

No Problems with kernel 2.6.32-696.16.1.el6.x86_64 in all 3 scenarios.

choof

choof

2018-02-06 13:53

reporter   ~0031162

I iterated some Xen tools versions with kernel-2.6.32-696.20.1.el6.x86_64 on XenServer 6.2.

Here are my results:

xe-guest-utilities-6.5.0-1432.x86_64 - ok
xe-guest-utilities-7.1.0-41.x86_64 - broken
xe-guest-utilities-7.3.0-1.x86_64 - broken
xe-guest-utilities-7.4.0-1.x86_64 - ok
choof

choof

2018-02-06 13:55

reporter   ~0031163

Correction to my previous comment: I meant XenServer 7.2, not 6.2.
ixohack

ixohack

2018-02-06 14:11

reporter   ~0031164

I have expirienced this issue, had to remove the xe-guest rpms.

Also in the same issue when we try to migrate from PV to HVM, the kernel does not boot.

Steps done based on this url:
https://xen-orchestra.com/blog/meltdown-and-spectre-for-xenserver/#migratingfrompvtohvm

After the steps are done, the GRUB starts on boot and tells that will load the kernel [latest] in 3 sec, after that a black screen shows with a cursor blinkinkg 2 times and then VM shutdown with no error.

Boot log does not get updated.

Using 6.9 PV to HVM in Xen 7.0

Any help thanks,
themiz

themiz

2018-02-07 14:50

reporter   ~0031182

Further update:

kernel-2.6.32-696.20.1.el6.x86_64 AND xe-guest-utilities-7.9.0-1.x86_64.rpm
is working !
ixohack

ixohack

2018-02-07 15:21

reporter   ~0031183

Themiz thanks for sharing, how did you get this xe-guest-utilities-7.9.0-1.x86_64.rpm packages?

Dont see them on Xen 7.0
themiz

themiz

2018-02-07 15:52

reporter   ~0031185

Found in the xenserver 7.3 iso:

/opt/xensource/packages/iso/guest-tools-7.21.0-1.iso

where you find xenserver-pv-tools-7.21.0-1.noarch.rpm; inside the rpm there is the iso installer, containing:

xe-guest-utilities-7.9.0-1.x86_64.rpm
xe-guest-utilities-xenstore-7.9.0-1.x86_64.rpm

....I still don't know if they are fully backword compatible...
centsallday

centsallday

2018-02-09 21:12

reporter   ~0031199

Same issue too: 2.6.32-696.20.1.el6 on XenServer 7.1 LTSR
mk

mk

2018-03-05 09:38

reporter   ~0031353

Is somebody working on this?
When can we expect that this issue will be solved?
ixohack

ixohack

2018-03-13 13:33

reporter   ~0031422

Hello has somebody working on this issue?

Also does someone have worked successful with Xen 7.2?

Issue History

Date Modified Username Field Change
2018-02-02 10:32 themiz New Issue
2018-02-02 10:32 themiz File Added: Schermata a 2018-01-29 15-56-38.png
2018-02-02 19:00 klou Note Added: 0031152
2018-02-05 13:13 mk File Added: xen-kernel-2.6.32-696.20.1.el6.jpg
2018-02-05 13:13 mk Note Added: 0031156
2018-02-05 16:25 toracat Status new => assigned
2018-02-05 16:26 toracat Description Updated View Revisions
2018-02-06 13:53 choof Note Added: 0031162
2018-02-06 13:55 choof Note Added: 0031163
2018-02-06 14:11 ixohack Note Added: 0031164
2018-02-07 14:50 themiz Note Added: 0031182
2018-02-07 15:21 ixohack Note Added: 0031183
2018-02-07 15:52 themiz Note Added: 0031185
2018-02-09 21:12 centsallday Note Added: 0031199
2018-03-05 09:38 mk Note Added: 0031353
2018-03-13 13:33 ixohack Note Added: 0031422