View Issue Details

IDProjectCategoryView StatusLast Update
0015525CentOS-7sambapublic2018-12-11 20:02
Reporterrsandu 
PriorityhighSeverityminorReproducibilityalways
Status newResolutionopen 
Platformx86_64OSCentOSOS Version7.6.1810 (Core)
Product Version 
Target VersionFixed in Version 
Summary0015525: Samba on CentOS 7.x suddenly ceases to authenticate
DescriptionHello,

As of December 4th, 2018, Samba shares on (official) CentOS 7.x
*suddenly* become inaccessible from Windows 10 workstations, reporting
"bad password".

Authentication failure is reported, but the same shares *are*
accessible from GNU/Linux workstations, using the known credentials
(user, password).


Samba server: samba-4.8.3-4.el7.x86_64
(official package from CentOS 7.x repo)

Samba clients: Windows 10 + all updates, as of December 4th, 2018

No errors or rejects are reported in logs, log level 4 ("Allowing
Access", etc.).


Thanks a lot for your kind help!

Best regards,
Răzvan
Steps To ReproduceI suddenly happened on December 4th, 2018 on many CentOS 7.x systems.

Additional InformationI cannot verify if this is a Samba or a Windows issue (occuring after automatic updates).
TagsNo tags attached.
abrt_hash
URL

Activities

ghuntress

ghuntress

2018-12-05 21:12

reporter   ~0033229

I can confirm similar behavior in our environment. Servers are SSSD + AD configured. Mac and WIndows clients fail with either username/pass or Kerberos auth. Samba claims that cifs/ SPN is missing for kerberos auth, and simply bad password for user/pass clients.

Server on Centos 7.5 is still authenticating clients no issue
ghuntress

ghuntress

2018-12-05 22:02

reporter   ~0033230

Update: Removing SSSD and Samba from Centos 7.6 server and manually installing SSSD and Samba RPMs from Centos 7.5 base/updates restored service.
cecentos

cecentos

2018-12-06 00:38

reporter   ~0033234

Confirming in our environment also. Several file servers (10+) patched overnight from Samba 4.7.1-9.el7_5 to 4.8.3-4.el7 on x86_64 cause the behaviour documented above. Also using SSSD+AD server side, with Windows and Mac clients. Seems to occur on client machines that aren't bound to AD, and connecting with a password challenge. AD bound machines (machines with a kerberos object in AD) don't appear to have the problem.

Will attempt the Samba+SSSD rollback shortly.
oernii

oernii

2018-12-06 09:34

reporter   ~0033241

Downgrading samba packages to 4.7* solved our issue for now.
Cyril F.

Cyril F.

2018-12-11 20:02

reporter   ~0033313

Confirming problem after update. Updated Samba (4.8.3-4) works from linux (cifs) and mac (10.12.6 (16G1710)) for both guest (public share) and real user (identified by password), but not from windows (Win7 x64). Simple setup, no LDAP.

Issue History

Date Modified Username Field Change
2018-12-04 15:30 rsandu New Issue
2018-12-05 21:12 ghuntress Note Added: 0033229
2018-12-05 22:02 ghuntress Note Added: 0033230
2018-12-06 00:38 cecentos Note Added: 0033234
2018-12-06 09:34 oernii Note Added: 0033241
2018-12-11 20:02 Cyril F. Note Added: 0033313