View Issue Details

IDProjectCategoryView StatusLast Update
0005327CentOS-6kernelpublic2012-04-18 08:33
Reportersterndata 
PriorityhighSeveritymajorReproducibilityalways
Status newResolutionopen 
PlatformOSCentosOS Version6.2
Product Version6.2 
Target VersionFixed in Version 
Summary0005327: Boot with kernet 2.6.32.220, no network card
DescriptionUpgraded (via CR) to 6.2 from 6.0 and lost my network.

Network card is seen (via lspci) with 2.6.32.71 but not 2.6.32.220
Steps To ReproduceBoot and select kernel
Additional Information$ uname -a
Linux scarletfire.sterndata.com 2.6.32-71.el6.i686 #1 SMP Fri Nov 12 04:17:17 GMT 2010 i686 i686 i386 GNU/Linux

[sdstern@scarletfire ~]$ lspci -vv
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440FX - 82441FX PMC [Natoma] (rev 02)
    Subsystem: Red Hat, Inc Qemu virtual machine
    Physical Slot: 0
    Control: I/O- Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 0

00:01.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371SB PIIX3 ISA [Natoma/Triton II]
    Subsystem: Red Hat, Inc Qemu virtual machine
    Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 0

00:01.1 IDE interface: Intel Corporation 82371SB PIIX3 IDE [Natoma/Triton II] (prog-if 80 [Master])
    Subsystem: XenSource, Inc. Device 0001
    Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 64
    Region 0: [virtual] Memory at 000001f0 (32-bit, non-prefetchable) [size=8]
    Region 1: [virtual] Memory at 000003f0 (type 3, non-prefetchable) [size=1]
    Region 2: [virtual] Memory at 00000170 (32-bit, non-prefetchable) [size=8]
    Region 3: [virtual] Memory at 00000370 (type 3, non-prefetchable) [size=1]
    Region 4: I/O ports at c220 [size=16]
    Kernel driver in use: ata_piix
    Kernel modules: ata_piix

00:01.2 USB controller: Intel Corporation 82371SB PIIX3 USB [Natoma/Triton II] (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
    Subsystem: Red Hat, Inc Qemu virtual machine
    Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 64
    Interrupt: pin D routed to IRQ 23
    Region 4: I/O ports at c200 [size=32]
    Kernel driver in use: uhci_hcd

00:01.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 01)
    Subsystem: Red Hat, Inc Qemu virtual machine
    Physical Slot: 1
    Control: I/O- Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 0
    Interrupt: pin A routed to IRQ 9
    Kernel modules: i2c-piix4

00:02.0 VGA compatible controller: Cirrus Logic GD 5446 (prog-if 00 [VGA controller])
    Subsystem: XenSource, Inc. Device 0001
    Physical Slot: 2
    Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 0
    Region 0: Memory at f0000000 (32-bit, prefetchable) [size=32M]
    Region 1: Memory at f3000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
    Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
    Kernel modules: cirrusfb

00:03.0 Unassigned class [ff80]: XenSource, Inc. Xen Platform Device (rev 01)
    Subsystem: XenSource, Inc. Xen Platform Device
    Physical Slot: 3
    Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 0
    Interrupt: pin A routed to IRQ 5
    Region 0: I/O ports at c000 [size=256]
    Region 1: Memory at f2000000 (32-bit, prefetchable) [size=16M]

00:04.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 20)
    Subsystem: XenSource, Inc. Device 0001
    Physical Slot: 4
    Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    Latency: 64, Cache Line Size: 64 bytes
    Interrupt: pin A routed to IRQ 32
    Region 0: I/O ports at c100 [size=256]
    Region 1: Memory at f3001000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
    Kernel driver in use: 8139cp
    Kernel modules: 8139too, 8139cp
TagsNo tags attached.

Activities

toracat

toracat

2011-12-21 09:30

manager   ~0013973

> 00:04.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 20)
> Kernel driver in use: 8139cp
> Kernel modules: 8139too, 8139cp

Both modules are in the 6.2 kernel (2.6.32-220.el6). Can you check to see if the driver is loaded?

lsmod | grep 8139

If not, try loading it by a 'modprobe 8139cp'.
sterndata

sterndata

2011-12-21 14:28

reporter   ~0013988

Nothing shows up in lsmod for 8139

modprobe returns
   8139cp: 10/100 PCI Ethernet driver 1.3 (Mar 22, 2004)

following modprobe, lsmod |grep 8139 shows
   8139cp 18786 0
   mii 4315 1 8139cp

But restarting the network does not start eth0 "Device eth0 does not seem to be present" and lspci does not show the network card.

My VPS vendor reports "We noticed this issue already on other customers VPS as Centos 6.1 and 6.2 doesn't get the ethernet card properly. Means the ethernet card doesn't initialized properly on boot up due to this issue the file eth0 under /sys/class/ doesn't exists."
russb

russb

2011-12-24 10:07

reporter   ~0014039

Also seeing this issue. Appears to have been introduced in 2.6.32-131.17.1.
sterndata

sterndata

2011-12-27 15:17

reporter   ~0014062

Not fixed in 2.6.32-220.2.1. (Yes, I know it wasn't in the release notes, but one can be hopeful.)
sterndata

sterndata

2012-01-30 23:16

reporter   ~0014373

And also not fixed in kernel-2.6.32-220.4.1
M8R-mx8r56

M8R-mx8r56

2012-02-06 11:50

reporter   ~0014409

I am experiencing the same issue. Network device is present when I boot with kernel-2.6.32-71.29.1 or below but it disappears if I boot with kernel-2.6.32-131.21.1 and above.

Also, I found this thread - http://www.webhostingtalk.com/showthread.php?t=1116047 . Sounds like the same issue. If it is, it's happening on other distributions also. Debian 6 is mentioned in that thread and I have seen someone mention Ubuntu 10.10 elsewhere. There is a possible workaround mentioned in the last post of that thread.
sterndata

sterndata

2012-02-15 14:44

reporter   ~0014479

Also applies to 2.6.32-220.4.2
wartix

wartix

2012-04-18 08:22

reporter   ~0014844

I use 2.6.32-220 on x68_64 fujitsu mx130s1

Network card's module in the list of module after boot ( tg3 )

-> No eth0

Quick FIX
rmmod tg3
modprobe tg3

-> eth0 up
wartix

wartix

2012-04-18 08:33

reporter   ~0014845

dmesg | grep tg3
[ 1.659028] tg3.c:v3.119 (May 18, 2011)
[ 1.659064] tg3 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
[ 1.659292] tg3 0000:02:00.0: setting latency timer to 64
[ 1.667557] tg3 mdio bus: probed
[ 1.667561] tg3 0000:02:00.0: No PHY devices
[ 1.667591] tg3 0000:02:00.0: Problem fetching invariants of chip, aborting
[ 1.667847] tg3 0000:02:00.0: PCI INT A disabled



[ 112.138551] tg3.c:v3.119 (May 18, 2011)
[ 112.138626] tg3 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
[ 112.138637] tg3 0000:02:00.0: setting latency timer to 64
[ 112.145752] tg3 mdio bus: probed
[ 112.149902] tg3 0000:02:00.0: eth0: Tigon3 [partno(BCM57780) rev 57780001] (PCI Express) MAC address 00:19:99:a3:28:8f
[ 112.149907] tg3 0000:02:00.0: eth0: attached PHY driver [Broadcom BCM57780] (mii_bus:phy_addr=200:01)
[ 112.149912] tg3 0000:02:00.0: eth0: RXcsums[0] LinkChgREG[0] MIirq[0] ASF[0] TSOcap[1]
[ 112.149916] tg3 0000:02:00.0: eth0: dma_rwctrl[76180000] dma_mask[64-bit]
[ 112.212039] tg3 0000:02:00.0: irq 26 for MSI/MSI-X
[ 113.150205] tg3 0000:02:00.0: eth0: Link is down
[ 116.153015] tg3 0000:02:00.0: eth0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex
[ 116.153020] tg3 0000:02:00.0: eth0: Flow control is on for TX and on for RX

Issue History

Date Modified Username Field Change
2011-12-21 04:58 sterndata New Issue
2011-12-21 09:30 toracat Note Added: 0013973
2011-12-21 14:28 sterndata Note Added: 0013988
2011-12-21 20:52 toracat Product Version => 6.2
2011-12-24 10:07 russb Note Added: 0014039
2011-12-27 15:17 sterndata Note Added: 0014062
2012-01-30 23:16 sterndata Note Added: 0014373
2012-02-06 11:50 M8R-mx8r56 Note Added: 0014409
2012-02-15 14:44 sterndata Note Added: 0014479
2012-04-18 08:22 wartix Note Added: 0014844
2012-04-18 08:33 wartix Note Added: 0014845